Trebuie sa constientizati ca TV adauga kilograme si incearca sa te faca mai destept.
Asa spun profesionistii in televiziune si chiar au dreptate, dar multe altele nu le spun. Voi incerca sa va povestesc eu cate ceva, sa va dau o directie de gandire si meditatie in cadrul aparitiei la TV.
Cursul de Vorbit in Public te invata ce sa faci cand vei aparea la TV pantru ca eu consider aparitia live la TV un subiect important pentru lideri, si multe elemente va vor ajuta inclusiv in negocieri, prezentari, poze, etc.
In primul rand sa va spun ce inseamna televiziunea, asa cum o vad eu.
Televiziunea inseamna un subiect ce se va dezbate, o atitudine ce va conta si o inteligenta care va razbate. Toate aceste lucruri pot fi facute chiar de voi, cu o mica pregatire in prealabil.
Legat de subiectul de dezbatere, interviu. Daca filmarea nu este intamplatoare, pe stada, etc, TREBUIE sa stii subiectul dezbaterii si intrebarile pe care le vei primi.
Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii la TV este sa creada ca inteleg subiectul care va fi dezbatut in acea singura emisiune, iar ei sunt specialisti ai acelui subiect.
Trebuie sa intrebati si sa stiti care for fi intrebarile, care sunt partile pe care redactorul/ moderatorul va insista si le considera importante, cati oameni vor mai fi in emisiune, ce alte subiecte se vor dezvate, cat timp ai pentru a raspunde. Si trebuie sa vezi cel putin o data emisiunea inainte de a te duce sa fi invitat in ea.
Acest lucru, de a sti ce se va intampla in emisiune este vital si te va ajuta sa te pregatesti din punct de vedere informational. Nu considera ca stii tot, ceea ce probabil e un adevar, iar acest lucru te va face “sa bati campii” in emisiune.
Sa ma explic. Tu stii foarte bine subiectul, ai raspuns pentru orice intrebare ti-ar adresa, nu? Hai sa studiem raspunsul pe care e posibil sa-l dai. Gandestete ca esti intrebat ceva si, in emisiune, se va intampla urmatorul lucru: intrebarea nu e foarte specifica are gradul ei de generalitate, tu ai posibilitatea sa pozestesti 25 de minute pe teme, si asta faci, incepi sa explici sa “te dai mare” ca tu sti. Unde e raspunsul?
Tine seama ca raspunsul nu este o explicatie, la intrebare se raspunde cu raspuns la obiect si dupa aia explici. Cei care stiu foarte bine domeniul si primesc o intrebare din acest domeniu au tendinta sa nu se focalizeze pe raspuns ci pe explicati pentru ca ei stiu ca sunt “multe aspecte ale problemei care trebuie dezbatute, diferite curente in literatura de specialitate, etc”. Raspunde si explica asta e ordinea, restul e demagogie.
Deci intreaba ce se va intampla, care vor fi intrebarile ca sa te poti focaliza pe raspunsuri. Ei stiu intrebarile si ti le pot da daca le ceri, pentru ca meseria lor este sa adreseze intrebari si sa si le pregateasca din timp. Poate ii ajuti sa construiesca intrebari interesante, de actualitate, cu subtilitati, etc pentru ca de fapt tu esti specialistul in subiect, nu ei.
Atitudinea.
Atitudinea este compusa din mimica, gestica, imbracaminte, tonalitatea si volumul vocii si privirea, mai exact unde te uiti.
Sa analizam imbracamintea. Niciodata alb. Niciodata. Albul arde imaginea si atrage privirea de la fata ta. Poti folosi, cel mult un material alb in dungulite colorate iunii subtiri. De asemenea, nu purtam un material stralucitor. Nu ne imbracam gros daca filmam intr-un studiou. Luminile sunt ametitor de puternice si calduroase, iar stresul ne poate provoca bufeuri, traspiratie, etc.
De asemenea, nu ne imbracam prea strans pe corp, datorita caldurii si stresului, transpiratia, iar faptul ca stam pe scaun ne va scoate in evidenta: burta, gusa, cocoasa. Iar prim planurile bratele si pieptul. Ceva putin lejet in culori simple si putine, care sa se incadreze in cadrul emisiunii ar fi foarte bine. Putem sa dezbatem mai mult aceasta tema, tema imbracatului pentru Vorbitul in Public sau alta tema din curs, daca va intereseaza astept intrebari pe e-mail sau comentarii pe blog.
Urmeaza asezarea pe scaun, cea mai populara pozitie in cadrul emisiunilor TV. Te rog nu accepta un scaun care se poate roti, ridica, cobora. Alege-ti un scaun fix altfel vei avea tendinta sa te “foiesti”.
Asezarea pe scaun trebuie sa prinda haina costumului strans sub funt ca la umeri haina sa strea dreapta, intinsa si eleganta. Haina se deschide la nasturi ca sa “cada” lejer pe langa corp.
Pentru ca stati pe scaun nu inseamna ca puteti sa faceti orice cu picioarele, trebie sa gasiti o pozitie comoda, stabila, care sa nu arate toate “organele” si pe care sa nu fiti obligati sa o schimbati des. Nu stati prea pe spate sau prea in fata. Sfatul este sa stati drept ori sa nu va sprijiniti de spatar, ori sa aveti fundul foarte in spate ca spatele sa stea lipit de spatar.
Gesturile. Camera va filma in special gesturile mainilor, ale capului, ale umerilor si plexului, sfatul este sa nu stati ca statuia, impietriti “in istorie” ci sa va miscati. Repetati miscari ca in exercitiul 3 pe care l-ati citit zilele trecute.
TeleSpectatorul va fi mult mai interesat de ce spuneti daca veti si misca in acelasi timp. Eu deobicei sunt dau pe “mute”, iar daca invitatul mi se mai pare interesant il si urmaresc dupa aceea.
Mimica, tonul si volumul va sunt deja cunoscute, apelati la aceste arme ca sa punctati ceea ce vreti sa spuneti.
Privirea este la cel care a adresat intrebarea, nu la camera. La camera va veti uita doar daca aveti ceva de trasnmis direct telespectatorilor, daca faceti o declaratie, o promisiune, o invitatie generala. Concentrativa, in rest, doar pe cel care va adresat intrebarea, chiar daca sunt mai multi moderatori.
Deci, daca va informati asupra intrebarilor si formatului emisiunii, nu va imbracati in alb, tipator sau stralucitor, va miscati natural si raspundeti simplu cu RASPUNSUL si dupa aceea cu explicatia, puteti sa apareti inteligent la TV.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu