Aptitudinile = indica posibilitatile unui individ si reprezinta insusiri psihice si fizice cu ajutorul carora se realizeaza cu succes o anumita activitate.
Aptitudinea profesionala este complexa si nu poate fi detemiinata de un singur factor. Fiecare din insusirile necesare, luata separat, reprezinta o aptitudine simpla, iar intregul grup de aptitudini simple, necesare intr-o anumita activitate, formeaza aptitudinea complexa.
In afara de aptitudini, indeplinirea unei activitati este conditionata de cunostinte si deprmderi (ce asigura indeplinirea activitatilor profesionale numai la un nivel obisnuit), de interese si atitudini.
Anumite aptitudini deficitare pot fi compensate prin dezvoltarea intr-un grad mai mare a alter insusiri sau printr-un interes sustinut, printr-o mclinatie putemica pentm activitatea respectiva.
Talentul = o forma superioara de manifestare a aptitudinilor complexe.
Geniul = fonna cea mai inalta de dezvoltare a aptitudinilor, care se manifesta intr-o activitate creatoare de insemnatate istorica pentm societate.
Aptitudinile generale:
a. inteligenta (ce poate fi concreta sau tehnica, si abstracta). Factori ai inteligentei: intelegere si fluenta verbala, memorie, viteza de perceptie, factori simbolici, factori de descoperire, de gandire si de evaluare. Tipul de inteligenta difera in functie de profesiune.
b. memoria - aptitudinea de fixare, pastrare si reproducere a diferite fapte sau notiuni. Memoria poate fi mecanica (intelesul joaca un rol redus) si logica (elemente in care intelesul are rolul principal).
c. spiritui de observatie - se bazeaza pe calitatile perceptiei si inseamna capacitatea de a sesiza esentiakil dintr-o anumita situatie, fiind deosebit de important in foarte multe activitati profesionale.
d. atentia - capacitatea de orientare selec-tiva a constiintei intre anumiti stimuli.
Aptitudinile speciale
a. aptitudinea tehnica sau mecanica: include 2 factori principali: aspectui de
intelegere a mecanismelor si abilitatea de a Ie manipula.
b. aptitudinile psihomotorii - privesc calitatile de motricitate, sigiiranta si stabi-litatea miscarilor, viteza si precizia, etc.
c. aptitudinile senzoriale - se disting, in functie de organele senzoriale: vizuale, auditive, tactile, etc.
d. aptitudinile speciale - specifice anumitor profesiuni artistice, stiintifice, pedagogice.
e. aptitudinile de organizare si conducere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu