Temperamentul = forma de manifestare a personalitatii in ceea ce priveste energia, rapiditatea, regularitatea si intensitatea proceselor psihice.
Temperamentui este latura fon-nala dinamica a personalitatii, si influenteaza caracteml.
Dupa felul cum se combina insusirile proceselor nervoase, rezulta 4 tipuri de sistem nervos, care formeaza baza fiziologica a temperamentelor:
Tipul putemic, echilibrat, mobil
- poate trece cu usurmta de la o stare psihologica la alta, si de la o activitate la alta. Acestui tip ii corespunde temperamentui sanguin (vioi, sociabil, adaptabil).
Tipul putemic, echilibrat, lipsit de mobilitate (inert)
- poseda forta si echilibm al proceselor nervoase, dar nu are mobilitate. li corespunde temperamentui flegmatic, foarte calm si echilibrat, se concentreaza intens si este rareori distrat.
Tipul putemic, neechilibrat, excitabil
- poseda o energie a proceselor nervoase, insa echilibrul este instabil, excitatia fiind mai putemica decat inhibitia. Acestui tip ii corespunde temperamentui coleric, care este nelinistit, isi iese repede din fire, are sentimente putemice si durabile, dar este inegal in manifestari, se lasa usor cuprins de furie.
Tipul slab
- lipsit de energie a proceselor nervoase. Acestui tip ii corespunde temperamentui melancolic, fiind inchis in sine. Ii lipseste rezistenta la starile de incordare, oboseste repede, insa are multa rabdare si grija in lucru.
Trasaturile temperamentale caracterizeaza procesele psihice si se refera fie la activitate, fie la afectivitate.
O serie de trasaturi temperamentale, ca mobilitatea, iuteala actiunii, prezinta si ele importanta in anumite profesiuni, mai ales ca iuteala deciziei depinde, in mare masura de viteza generala a actiunii.
Reprezentantii temperamentului melancolic sunt sensibili, delicati, rezista mai putin decat altii la solicitari, astfel ca orientarea lor profesionala va exclude, pe cat posibil, locurile de munca suprasolicitate.
In orientarea, selectia si repartizarea profesionala este necesar sa se tina seama de faptui ca dintre toate trasaturile de personalitate, cele temperamentale sunt cel mai greu de modificat prin influenta mediukii si a educatiei.
Un comentariu:
Temperamentul este un element principal in abordarea publicului, adica pentru fiecare tip de temperament, se construieste o poveste specifica care se livreaza publicului. Aceasta axioma poate fi privita si altfel, daca vrei sa pari ca ai un anumit temperament, construiesteti un tip de discurs care va livra catre public senzatia care trebuie.
Prin experienta, repetitie, putem sa generam temperamentele necesare pe perioada scurta si medie de timp, in primul rand daca stim care e povestea pe care dorim sa o livram.
Trimiteți un comentariu