duminică, 8 ianuarie 2012

In general despre vorbitul in public

Dulciurile ne inspira..
Ma tot uit la oamenii care apar la televizor in emisiunile de dezbatere si in general sunt stupizi. Nu stupizi pentru ca sunt prosti, neinformati, etc. ci pentru ca emisiunile au milioane de teme si ei trebuie sa se priceapa la toate. In functie de ora de difuzare o emisiune dezbatere contine, de obicei, teme ca politica, can-can, financiar, bun gust, scoala, haine, civism, etc. Iar invitatul este intrebat despre una sau mai multe dintre aceste teme. Acum el nu a venit la emisiune ca sa spuna ca nu se baga, nu stie, etc. ca “daca nu-l mai invita, daca familia considera ca nu a dat bine la prieteni” sau chiar “in sfarsit a primit si el o intrebare”. Rezultatul: invitatul devine stupid pentru ca abereaza pe o tema, pentru ca nu s-a pregatit, pentru ca nu-si gaseste cuvintele, conceptele si pentru ca e NEINTERESANT.
Dar ce s-ar fi intamplat daca invitatul era pregatit, stia ce se va intampla, ce subiecte vor fi, cum sa se pregateasca. Alta emisiune, poate alt post TV, poate alta tara, dar sigur alta planeta.
Aceasta pregatire face diferenta dintre cineva care vorbeste bine la TV si cineva care plictiseste.
Din experienta mea, pentru a vorbi in public BINE, chiar excelent, trebuie sa parcurgi 4 etape: ce poveste vei spune, ce pauze trebuie sa faci, cum te prezinti si cum te pregatesti inainte.


1.    Povestea.
Ca orice povestitor (persoana care spune ceva unui/ unor oameni si doreste ca acestia sa-l asculte) vorbitorul in public trebuie sa-si contruiasca discursul ca o poveste. Cu introducere, cuprins, punct culminant, incheiere, poate chiar cu epilog, morala. Nu conteaza daca povestea este scrisa in stil antic, modern, contemporan sau neoclasic. Important este sa-ti gasesti stilul tau intr-un curent literar si sa-ti scri discursul ca pe o poveste. Astfel iti vei conduce auditoriul pe cararile pe care ti le doresti, iar ei vor intelege, chiar dori sa mearga cu tine. NU UITA: auditoriul vrea sa fie rupt de viata de zi cu zi si de asemenea vrea sa inteleaga usor si sa poata povesti usor.

2.    Pauzele.
Nu vorbesc despre pauza de cafea, de mancare, de pipi, etc. In timpul discursului trebuie sa faci pauze ca sa respiri, sa lasi in suspans auditoriul, sa accentuezi anumite idei, loc de aplauze, etc. Programarea pauzelor iti va aduce ordine in prezentare. De asemenea, vei vedea ca odata cu pauzele trebuie sa-ti modulezi si vocea, tonul, viteza vorbirii. Trebuie din cand in cand sa-i trezesti pe unii si sa-i farmeci pe altii. Fa exercitii de voce si NU UITA: prezentarile se tin la microfon pentru a putea sa-ti utilizezi toate atributele vocii fara efort.

3.    Prezenta.
Acest aspect are legatura cu comunicarea non-verbala. Hainele, incaltamintea, bijuteriile, gesturile, mimica, etc, toate acestea fac parte din tine si pot ajuta sau nu in cazul discursului. Gesticuleaza cat crezi tu de mult, miscate cat crezi tu de mult, imbracate cum crezi, dar NU UITA: prezenta ta trebuie sa fie “din acelasi film” cu tema prezentarii, cu povestea pe care vrei sa o transmiti.

4.    Pregatirea.
Nimic nu se compara cu o buna pregatire, poate doar o mai buna pregatire. Pregatirea discursului, notitele, vocea, hainele, sala, echipamentul tehnic, auditoriul, etc. totul face parte din povestea pe care o vei spune. Trebuie sa te pregatesti si sa repeti ceea ce vei spune. De obicei pentru lucrurile importante vorbeste cu un antrenor :). NU UITA: nu memora discursul si fati scenarii pentru situatii neprevazute, CONSTRUIESTETI MANUALUL DE CRIZA.



Pe parcursul antrenamentului vei sesiza si alte elemente importante, in special legate de lucruri specifice cum ar fi aparitia la TV, discursul la radio sau chiar discursul ad-hoc, dar pe ansamblu, daca te hotarasti sa sustii un discurs, te rog, urmeaza acesti 4 pasi “simpli”.

4 comentarii:

catexa spunea...

Exista o persoana care apare in media romaneasca...care este omniprezenta pe toate posturile tv si la emisiuni pe cele mai diverse teme...de la cultura,educatie,politica pina la ultima crima de pe otv...care desi are cam toate "atributele" vorbitului in public...si povestea si prezenta si pregatirea...pe mine,sincer,ma exaspereaza...Est vorba de d-na Monica Tatoiu...Sunt de parere ca si dozajul si auto-limitarea la vorbitul in public sunt importante.

Unknown spunea...

nu toate persoanele au un brand personal sau nu toate sa tin de el. unele isi cauta toata viata acest brand, altii copiaza branduri, altii serpuiesc crezand ca nici un brand mai bun decat unul. doamna tatoiu are evident un brand personal si asa cum spune chiar ea nu la toata lumea place. eu cred ca subiectul pe care il ridici este lipsa de idei a producatorilor tv care invita persoane in emisiune si spera sa raspunda cu umor, inteligenta, la subiect, sa dea exemple, sa aduca argumente si in acelasi timp sa raspunde la intrebari atat de diverse incat te minunezi. te minunezi cat de inteligenti sint cei care au inventat intrebarile. la un moment dat visez ca uitandu-ma la tv sa invat ceva. eu personal ma uit la desene animate cu fiul meu si poate la un film. stii, trebuis sa se mai cumpere si carti in tara asta, iar asa zilele dezbateri tv, emisiuni informative sau chiar majoritatea interviurilor sunt construite ca sa mentina o stare de confuzie si de alienare in randul maselor. sfatul meu: schomba-ti programul

catexa spunea...

in ultimul timp chiar nu ma mai uit la tv...din lipsa de timp sau sunt prea obosita chiar si de tv...si observ ca nu-mi lipseste...Mi-am amintit de madam tatoiu...apropo de vorbitul in public...si iar ai dreptate spunind ca emisiunile tv si moderatorii lor sunt,in mare parte, "expirate" si fara continut...am parafrazat :))

Unknown spunea...

Ai dreptate, te sfatuiesc, daca trebuie sa te uiti la TV, sa te uiti la Canale de nisa (exclus cele de stiri de oricefel), la canale de muzica, filme, bucatarie, jocuri, etc. stii cateodata am sentimentul unei conspiratii in tv clasic, ei ii spun audienta. eu intelegprin asta ca ei, toti, dau acelasi lucruri, iar unii dintre noi trebuie sa alegem din multe nebunii, iar ei o arata pe cea mai mare nebunie, cea mai vizionata, ca fiind cea mai buna, tot "poporul" sa se uite. eu citesc, exersez detasarea de nebunia de peste zi