marți, 17 ianuarie 2012

VOCEA, RESPIRATIA, STRESUL SI RELAXAREA. Partea 1

Vocea este influentata de varsta, sex, ereditate, constitutia fizica, circulatia sangelui. Sa nu uitam ca vocea este influentata si de nervii senzitivi si motorii ai laringelui, starea sufleteasca si trac.

Digestia, comporta la randul sau o influenta majora asupra vocii, de aceea, oratorii prefera discursurile tinute la 2–3 ore de la masa.

In studiul empiric al personalitatii, vocea a fost catalogata astfel:
•    persoana blanda – voce dulce si calda,
•    persoana violenta – voce putin aspra, intreaiata, repezita,
•    sentimentul de bucurie – voce usoara, limpede,
•    sentimentul de durere – voce intunecata,
•    sentimentul de manie – voce aspra, intretaiata.

Respiratia ofera persoanei acea suplete si eleganta necesara. Respiratia este compusa din 1/3 inspiratie si 2/3 expiratie in timpul in care se produce vorbirea.

Un orator experimentat foloseste cu intelepciune pauzele din vorbire pentru inspiratie.
Pauzele trebuiesc folosite obligatoriu inaintea frazelor lungi, a concluziilor sau a lucrurilor pe care dorim sa le subliniem.

Volumul vocii este dat de cavitatile de rezonanta, intensitatea vocii, pe de alta parte, este data de capacitatile motrice si elastice ale muschilor plamanilor.

Pentru a preintampina diferitele probleme care apar in timpul respiratiei, un orator experimentat exerseaza, in fata oglinzii, sa suspine, sa caste, sa sughite si sa planga in timpul inspiratiei si sa rada in timpul expiratiei.
De asemenea, exercitiile pot continua cu respiratie si vorbire pe diferite tonuri si volume, urmarindu-se miscarea si respiratia care trebuie sa fie naturale, nefortate si mimica fetei, expresia ochilor sa fie in concordanta.

Niciun comentariu: