joi, 12 aprilie 2012

FILOZOFIA DISCURSULUI SI MANUALUL DE CRIZA. Pregatirea pentru discurs este un proces!


 “Jumatate din lume este formata din oameni care au ceva de spus, dar nu pot; cealalta jumatate nu are nimic de spus si continua sa vorbeasca”!

Pregatirea pe care un orator trebuie sa o acorde fiecarui discurs al sau cuprinde, printre altele, analiza raspunsurilor la urmatoarele intrebari:
·     Cum pot cuprinde intr-o propozitie scurta scopul discursului meu?
·     Care este audienta mea? Care este interesul ei principal in ceea ce priveste discursul meu?
·     Ce cunosc si cred in realitate despre subiectul pe care il discut si ce stie si cum va interactiona publicul?
·     Ce tip de cercetare suplimentara trebuie sa fac pentru a fi mai bine informat?
·     Care sunt punctele principale ale prezentarii mele?
·     Ce informatii sau exemple suplimentare pot folosi pentru a-mi sustine ideile principale?
·     Ce efecte vizuale aditionale pot folosi?
·     Am un inceput de discurs care capteaza atentia?
·     In rezumatul meu final, cum le pot adresa raspunsul la intrebarea “Lor ce le iese din asta?”
·     Am gasit si am slefuit corespunzator, oare, cuvintele pe care le voi folosi?
·     Am pregatit o introducere scurta si cuprinzatoare pentru mine insumi si/ sau pentru auditoriu?
·     Am tinut seama de detaliile minore care m-ar ajuta sa vorbesc si sa am mai multa incredere in mine?

1.  Elemente ale unui discurs eficient
·     Fiti pregatiti. Ar trebui sa petreceti aproximativ 30 de ore de exerciti si repetari pentru fiecare ora de discurs. Folositi o caseta audio sau video pentru a va inregistra.
·     Dati-va drept exemplu. Folositi exemple din viata dumneavoastra profesionala si/ sau personala pentru a va face intelesi. Exemplele trebuie sa se plieze exact pe mesajul pe care doriti sa-l transmiteti.
·     Stati relaxati. Pregatiti-va intens inceputul discursului. Audienta isi va face o parere despre dumneavoastra in primele 30 de secunde.
·     Folositi umorul dumneavoastra nativ. Nu exagerati in a face acest lucru si in nici un caz nu radeti de cineva din audienta.
·     Planificati-va pozitia corpului si a mainilor. Stabiliti trei pozitii in care veti sta, una in centrul salii, a doua in dreapta si ultima in stanga. Nu va ascundeti in spa-tele pupitrului. Cand va mutati dintr-o pozitie in alta mentineti contactul vizual cu audienta.
·     Fiti atent la toate detaliile. Intrebati cat de mare este audienta careia va veti adresa. Fiti sigur ca cunoasteti locatia in care trebuie sa ajungeti. Sositi mai devreme pentru a stabili contactul vizual cu sala de discurs si pentru a face ultimele retusuri. Dati importanta si celui mai nesemnificativ detaliu!

2.  Cum sa va stabiliti obiectivele oratorice pe perioade delimitate de timp
La sfarsitul fiecarui an stabiliti-va obiectivele pentru anul urmator, dar nu inainte de a tine cont de aspectele pozitive si negative ale anului trecut. Incercati sa fiti obiectivi, gandindu-va la ce a mers bine, dar si la ce a mers prost.
Doar dupa un astfel de proces va puteti da seama ce s-a intamplat, de ce unele lucruri au avut un final mai mult decat satisfacator si de ce altele nu au avut.
Daca nu ati facut acest lucru pana acum, atunci este timpul sa va formati o obisnuinta din a trece in agenda toate aceste lucruri privitoare la modalitatea in care obisnuiti sa va formati discursurile!
Pana si un orator profesionist tine cont de aceste etape pentru a-si imbunatati permanent aptitudinile oratorice, gestica, tinuta si, nu in ultimul rand, retorica!

3.   Cum sa va ordonati discursul in momentele de incurcatura
·     Inainte de a incepe discursul ganditi-va la cuvintele pe care doriti sa le folositi.
·     Inainte de a deschide gura, analizati cuvintele-cheie pe care doriti sa le folositi.
·     Cand realizati ca ati rostit un “mmm” sau “aaa” sau “iii” in loc de a rosti cuvinte, reluati propozitia si umpleti pauzele cu tacere.
·     Folositi pauza (tacerea) ca pe un mijloc eficient. Constientizand momentele peni-bile de pierdere a sirului ideilor, veti putea eficientiza mai bine pauza pentru a va aduna gandurile si a va relua ideile. In tim-pul acestor pauze scurte ii veti permite gandirii sa-si clarifice sirul ideilor si logica acestora.
·     Practicati aceste trucuri oratorice rapide si simple in vorbirea de zi cu zi, cum ar fi momentele in care vorbiti la telefon sau purtati o conversatie cu functionarul bancii. De acesta data folositi pauzele in locul “mmm”, “aaa” sau “iii”.

4.  Cum sa te dezveti de a folosi ticurile verbale
·     Atentie! Exista posibilitatea reala de a fi “infestat” cu asa-numitele ticuri verbale! Acestea pot afecta atat viata dumneavoastra sociala, politica sau privata!
·     Ticurile verbale sunt “virusii” din discursurile dumneavoastra, care nu fac altceva decat de a va abate de la sirul ideilor, de la coerenta discursului, diminueaza impactul asupra auditoriului si, mai mult decat atat, il irita cumplit.
·     Cele mai cunoscute ticuri verbale sunt: “da?”, “stii?”, “intelegi?”, “super”, “O.K”, “in principiu…”, “deci”, “pai”, etc., acestea venind pe deasupra si cu plescaituri ale buzelor.
·     Din pacate, ticurile dumneavoastra ver-bale interactioneaza in cel mai nepla-cut mod cu auditoriul, inducandu-le senzatia ca nu sunteti foarte bine-crescut, sunteti nepregatit, nesigur pe dumneavoastra sau emotiv, toate acestea formand impresia ca nu sunteti un profesionist.
·     Vestea buna este ca virusii verbali pot fi “vindecati” astfel:
a    Diagnosticati problema. De vreme ce ticurile verbale sunt facute inconstient, singura modalitate prin care le puteti inlatura este prin a va inregistra pe o caseta audio. Inregistrati-va cateva convorbiri telefonice mai lungi din viata de zi cu zi pentru a vedea daca suferiti de ticuri verbale.
b    Pauza. De fiecare data cand constatati ca rostiti un non-cuvant, opriti-va. Nu mai spuneti nimic. Acest gol discursiv poate sa va sperie la inceput, dar, daca pauza este mai mica de 5 secunde, colocutorul dumneavoastra abia o va observa. O pauza va va ajuta sa va repuneti ordine in gandire, pe de o parte si, pe de alta parte, il va ajuta pe colocutor sa reflecte la ceea ce ati spus.
c     Inregistrati-va mesajele vocale pe care le lasati pentru altii. Este una din modalitatile simple de a va controla discursul si de a va ajuta sa scapati mai repede de proastele obiceiuri.
d    Apelati la ajutorul unui prieten. Un prieten apropiat este una din solutiile cele mai facile pentru va verifica discursul. O atentie in plus nu strica niciodata!
e    Tineti-va respiratia. Cand simtiti ca sunteti pe punctul de a rosti un non-cuvant tineti-va respiratia o secunda si, apoi, reluati sirul ideilor. Atentia acordata modului in care respirati va va atrage atentia de la ticurile verbale, va va calma, iar pauza intre cuvinte nu o sa vi se mai para inspaimantatoare.

Niciun comentariu: